Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tähkä-halli

Tähkä-Hallin näyttely ”Sähkö- virtaa maaseudulle” saatiin valmiiksi kesällä 2014, ja kesällä 2015 näyttely oli esillä täydessä laajuudessaan.

 

Näyttelyn teemana on maa- ja kotitalouden sähköistäminen, ja ajallisesti se kertoo sotien jälkeisistä vuosikymmenistä. Nopean muutoksen vuosikymmenistä, jolloin koneellistaminen  paitsi helpotti ja tehosti erilaisia työtehtäviä, niin myös aikaansai suuren yhteiskunnallisen murroksen, kun elintarvikkeiden tuotantoon tarvittiin pienempi työpanos, ja vapautuva työvoima saattoi siirtyä muihin ammatteihin.

 

Näyttelyssä on kiinnitetty erityisen suurta huomiota kotitaloustöihin ja naisten tekemän työtaakan pinentymiseen. Erilaiset sähkökäyttöiset pienlaitteet ovat merkittävällä tavalla helpottaneet kotitalouden töitä, liityivätpä ne ne sitten ruoan valmistukseen, vaatehuoltoon tai kodin puhtauden ylläpitoon. Näin sähkö on helpottanut maaseudun naisten tekemää kaksinkertaista työpanosta: sitä ensimmäistä karjanhoidossa ja sitä toista, kodin ja perheen päivittäisen hyvinvoinnin hyväksi tehtyä.

 

Näyttelyn ulkoasuun voit tutustua pdf-esitteen avulla. Sen saat ladattua tästä.
 
Tähkä-hallin rakentamisesta esite on puolestaan ladattavissa tästä.

 

Vanhaa ja uutta: Tähkä-halli ja Tuomelantupa.

Ja Suomen kesä.

Näyttelytiloja on kahdessa kerroksessa,

Permannolla on maatalouteen liittyviä
koneita ja laitteita, parvella
kotitalouden näyttely.

 Maalaiskodin tupa 50-luvulta.
 Sotien jälkeisinä vuosikymmenninä
maatalous oli yhtä kuin kotieläimet ja
lehmän maito.

 Sähkökäyttöiset laitteet ovat monella
tapaa helpottaneet naisten työtä.