Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kesän 2022 erilliset tapahtumat

 • 21.6. Klo 17 avajaiset

  Niskasen näyttelyn avajaiset pidetään 21.6. klo 17 Tähkässä (Koulukuja 1, Liperi). Paikalla ovat näyttelyn järjestäjät Liperi-Seura ry:stä, kuraattorina toiminut Timoi Munne sekä kirjailija Heikki Turunen.
  • avaussanat: Pentti Kuokkanen

   oppaiden esittely: Jaana Tarkkonen

   avauspuhe: Timoi Munne

   haastattelu: Timoi & kirjailija Heikki Turunen

   Otto Ryynänen -esitys: Timoi Munne

   tarjoilu sekä näyttelyyn tutustuminen

 • 29.6. klo 17.30 Geokätköily tutuksi

 • 9.7. Perheiden päivä, klo 12 - 15
  • Poniajelua, maalausta,pihapelejä, kirppari.

 • to 21.7.   Ite- taide ja Kauko Niskasen perintö,  klo. 14 - 15
  • Kauko Niskanen -Ryynäsen Oton puiset naiset - näyttelyyn tutustuminen. Musiikkia ja tarinointia Timoi Munne. Keskustelua.

 

Kesän vaihtuvat teemat

 • Kesänäyttely  "Kauko Niskanen - Ryynäsen Oton puiset naiset"  ja "Mielitilat"

 
KAUNO NISKANEN (1936-1979) – TAITEILIJA                                     

 Kauko Niskanen oli Liperin Huistinvaarassa 31.12.1936 syntynyt maatalon poika ja kuvataiteilija. Kovaksi ja vahvaksi työmieheksi tiedetty Niskanen osoitti jo nuorena taiteellisia taipumuksia. Hän teki veistoksia ja maalauksia. Puutyökaluina olivat vasara, taltta, puukko sekä hiekkapaperi, jolla hänviimeisteli työt. Niskanen käytti myös kipsiä ja savea. Hän ihaili naiskauneutta ja teki useita naishahmoja mallinaan muun muassa Armi Kuusela. Hänellä on myös pieniä eläinveistoksia. Maalauksissaan hän kuvasi maisemia ja teki tilaustöinä myös enkelitauluja.

 

Niskanen teki taiteellista työtään jonkinlaisesta sisäisestä pakosta, ja hän kohtasi työssään paljon paheksuntaa. Erityisesti alastomien naishahmojen veistämistä ei katsottu hyvällä. Niskasen tunteneet ovat kuvanneet häntä hyvin herkäksi, hiljaiseksi sekä vetäytyväksi ihmiseksi. Hänen mielenterveytensä horjui, ja hän oli useita kertoja hoidettavana. Niskanen kuoli vuonna 1979 jäätyään junan alle.

 

Niskasen ”löytäjänä” voidaan pitää kirjailija Heikki Turusta, joka tapasi toimittajana ollessaan Niskasen haastatellessaan tämän isoisää vuodenvaihteessa 1967-68. Turunen vaikuttui Niskasesta ja tämän töistä niin voimakkaasti, että tapaamisella oli merkittävä vaikutus Simpauttajan sekä romaanihenkilö Otto Ryynäsen syntymiseen.

 

Nyt kesällä 2022 Kauko Niskasen työt ovat esillä Liperin maaseutumuseo Tähkässä. Näyttelyssä on myös valokuvia ja tekstejä hänestä. Näyttely KAUKO NISKANEN – Ryynäsen Oton puiset naiset on avoinna 21.6. – 6.8.2022,  ti-la klo 12-17.

 

Lisätietoja: 0400-952924

 

MIELITILAT YHTEISÖ- JA TILATAIDETEOS

Teos koostuu viidestä eri osasta. Tekijät ovat kokonaisuudella ilmaisseet ja kuvastaneet matkaa pimeästä valoon tai murheellisesta olosta iloisempaan ja seesteisempään mieleen.
 
Katsojana voit mieltää ja luoda teoskokonaisuudelle oman ja erilaisen merkityksen.
 
Kulje matka mustasta osiosta vaaleaan, viipyillen sekä ajatuksia ja tunteitasi peilaten.
 
Hyvää näyttelymatkaa!